Top
Menu Luk

Låsesmed


Fortidens låse

Den første nøgle man kendte til er 4000 år gammel. Derudover blev verdens ældste lås fundet i et antikt tempel i Khorsabad, som nu er beliggende i Irak. Nøglen til låsen findes ikke længere, men selve låsetypen kender man til fra tidligere fund i Egypten. Dengang bestod en nøgle af et rektangulært stykke træ, hvor der var pigge af træ, som greb ind i låsen. Dog var det de færreste, som havde råd til at få lavet lås med tilhørende nøgle, derfor blev det mest brugt til rum med kostbare og værdifulde genstande og beskyttelsesrum, så man var sikret mod fjender. 

Nutidens låse

Gennem tiden har nøglen og låsen så udviklet sig, fra træ til forskellige jern materialer. Det er både mere sikkert, men også mere holdbart. Derudover har nøglen og låsen udviklet sig til at blive en sammensat produkt. I dag findes der for eksempel kodelåse, så man ikke længere behøver at have en fysisk nøgle, man skal bare være i stand til at huske en kode. Derudover bliver der tilføjet mere og mere til låse. Man kan både få tyverisikring og alarmsystem med til sin lås. Man kan også få en tilhørende app til sin lås og derfra låse døren op. Og så findes der en lang række ekstra funktioner, som for eksempel kalender, tidsskemaer og låseplaner.

Læs mere om låsesmed opgaver her

Fremtidens låse

Nu har vi været inde over både fortiden og nutidens låse, men jeg vil dog mene, at fremtiden inden for låse bliver virkelig spændende. Låse har udviklet sig gennem mange år og det vil de fortsætte med. Man kunne forestille sig, at nøglen bliver fuldstændig skiftet til den kunstige intelligens. I form af for eksempel fingeraftryksscanner eller ansigts genkender. Og på et senere tidspunkt kan det være, at selve låsen i håndtaget også bliver skiftet ud til noget mere innovativt. Det er i hvert fald spændende at følge med i udviklingen.

Læs om, sommerhus tur med kæresten – akut brug for en låsesmed